Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížový prsten

11. 1. 2011

 

 Křížový modlitební prsten
 
     Tento „modlitební prsten“ je soubor modliteb a rozjímání o utrpení Ježíše Krista a je podobný ve svém schématu katolickému růženci a křížové cestě. Ale není to totéž. Nechápejme „modlitby prstenu“ objetnicky, ani zásluhově, žádné desátky apod., ale jedná se vskutku o hluboké modlitební rozjímání nad utrpením Pána našeho Ježíše Krista. Především má sám prsten (může posloužit standardní katolický růžencový prstýnek) funkci připomínače, který nás má neustále a hlavně ve velikonočním období svou přítomností upozorňovat na to, abychom si uvědomovali v každém okamžiku Boží přítomnost a v ní zůstávali pokud možno v neustálé modlitbě u Boha, a rozjímali o životě a utrpení našeho Pána Ježíše Krista.
     Prsten má 10 výstupků mimo kříž a vždy, když dojdeme ke kříži se nejprve modlíme: „ + Pane, smiluj se nad námi hříšnými!“ a celý soubor modliteb začínáme právě zatlačením na kříž. Je to podobně jako u litanie. Proto, aby mělo smysl „modlitbní prsten“ dělat je nezbytné, aby naše mysl byla zcela soustředěna na to, co se modlíme (pokud jsme již tak unaveni, že to nejde netřeba pokračovat). A abychom to nejen slyšeli, vnímali, cítili, ale aby to v nás vyvolávalo další hlubší myšlenky pocity. Nebojme se zastavit kdykoli, když nás něco oslovuje, když pronikáme do hloubky, když nás něco napadá a něco cítíme, třebas velmi bolestivého, vždyť k tomuto rozjímání je tento „prsten“ určen. Není též nezbytné za každou cenu dojít až na konec, není to hra ani překážková dráha, ale je třeba být připraveni pochopit a pokud možno i prožít vše důležité, čím jsme při modlitbách osloveni! Je třeba být otevřeni Boží Vůli a Duchu Svatému! 
 
Příprava před započetím modliteb:
●Znamení kříže
 
●Vyznání víry
 
●Desatero přikázání (kolem dokola 1 prsten jen po výstupcích, přičemž kříž přeskakujeme)
 
●Vyznání hříchů Bohu s prosbou o odpuštění
 
●Modlitba Páně (Otče náš)
 
●Pozvání Boha, aby byl přítomen a dal poznat svou Vůli, Ježíše Krista aby nám dal odhodlání jít po křížové cestě s Ním, a pozvání Ducha Svatého, aby nás v modlitbách vedl:
_
 
Prsten 1:
 
 + Pane, smiluj se nad námi hříšnými! ●Ježíš naříká nad Jeruzalémem.
 
●Velekněží se uradili na vraždě Krista.
 
●Jidáš Mistra zrazuje a domlouvá odměnu 30 stříbrných za jeho vydání.
 
●Ježíš ustanovuje Večeři Páně, umývá nohy učedníkům a označuje Jidáše za zrádce, Petr říká, že mistra nezapře a stejně slibují i ostatní učedníci.
 
●Getsemane, Ježíšova duše je smutná až k smrti a úpěnlivě se modlí, učedníci usínají únavou.
 
●Jidášova zrada, Ježíš odmítá násilí a je zajat, učedníci utekli.
 
●Výslech v domě velekněze a bití a poplivání Páně. Plivali Mu do obličeje, bili Ho po hlavě, někteří Ho tloukli do tváře a říkali, hádej Mesiáši, kdo tě udeřil.

●Petrovo zapření Páně.

●Soud u Piláta, Jidáš lituje, většina Židů žádá smrt pro Ježíše, Pilát si umývá ruce. Ježíš je zbičován a vydán k ukřižování.

●Bičování a mučení Ježíše v domě místodržitelství. Nasadili Mu trnovou korunu a dali do pravé ruky hůl, posmívali se Mu, plivali na Něj, tou holí Ho bili po hlavě.

●Cesta na Golgatu. Pán nese kříž, ale je polomrtvý a už nemůže. Přinucení Šimona z Kyrény nést kříž. Ježíš má řeč k plačícím ženám.
_
 
Prsten 2:
 
+ Pane, smiluj se nad námi hříšnými! ●Ukřižování. Spolu s ním jsou ukřižováni i dva povstalci.
 
●Zbavení roucha a losování o něj a urážení Krista kolemjdoucími: „Jsi-li Syn Boží sestup z kříže, jiné zachránil sám sebe zachránit nemůže, spolehl na Boha ať Ho vysvobodí, stojí-li o něj“.
 
●Sedm slov Pána Ježíše Krista na kříži - 1, "Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí."
 
●Sedm slov Pána Ježíše Krista na kříži - 2a, "Ženo, hle, tvůj syn!" 2b, "Hle, tvá matka!"
 
●Sedm slov Pána Ježíše Krista na kříži - 3, "Amen, pravím ti, dnes budeš se mnou v ráji."
 
●Sedm slov Pána Ježíše Krista na kříži - 4, "Eloi, Eloi, lema sabachtani?"
 
●Sedm slov Pána Ježíše Krista na kříži - 5, "Žízním."
 
●Sedm slov Pána Ježíše Krista na kříži - 6, "Dokonáno jest."                          
 
●Sedm slov Pána Ježíše Krista na kříži - 7, "Otče, do tvých rukou odevzdávám svého ducha."A nakloniv hlavu skonal. A hned nato nastalo Zemětřesení, hroby se otevřely a těla zesnulých svatých byla vzkříšena. Jakmile to setník a vojáci spatřili, zděsili se a vyznali: On byl opravdu Boží Syn! Ženy které kolem Ježíše vždy byly a sloužily Mu, přihlížely z povzdálí této události. Byla to Marie z Magdaly, Marie matka Jakubova i Josefova, a matka synů Zebedeových.                                      
 
●Ježíš je sejmut z kříže Josefem z Arimatie, který Piláta požádal o jeho tělo.
 
●Ježíš je Josefem z Arimatie pohřben v jeho novém hrobě, přivaluje kámen a Marie Magdalská a jiná Marie tam seděly.
___
 
+ Pane, smiluj se nad námi hříšnými! ● Velekněží přišli k Pilátovi a řekli, že ten podvodník říkal, že bude po třech dnech vzkříšen a tak žádají po Pilátovi stráž k hrobu a Pilát jim vyhovuje. Stráže zapečetili hrob a střeží jej.
 
 
                                            Po skončení modliteb:
●Díky a chvály
 
●Prosba o přítomnost Boží a pomoc v životě
 
●Uvedení se pod Vůli Boží
 
●Znamení kříže na závěr                                                                                                                       

frater Iohannis