Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sodoma Gomora v Betlémské kapli

19. 10. 2015

Sodoma Gomora v Betlémské kapli

 

 Milé sestry, milí bratři,

jak jistě víte, letos si připomínáme výročí 600 let od upálení mistra Jana Husa.


Tak, jako každoročně jsem na jeho svátek přednášel před Betlémskou kaplí jeho kázání, protože uvnitř to není pro mne finančně únosné.


Vlastníkem Betlémské kaple je ČVUT, tedy České vysoké učení technické. Za pronájem (nekomerční neznají) pro pořádání Mší, Bohoslužeb, koncertů a kulturních pásem si účtují 9 560 Kč za každou hodinu a to bez DPH. S DPH to pak vychází na něco přes 10 000 Kč / hod.


To jsou ony důvody, proč musím každoročně lidem opakovat, proč akce neprobíhá uvnitř, ale na sluncem rozpáleném náměstí (ani do stínu na pozemku ČVUT nás totiž nepouštějí).


Často tento vysoký nájem ale naopak hravě zaplatí pořadatelé předváděcích prodejních akcí, reklamních akcí na vše možné a běžné jsou i firemní rauty, tedy obžerné žranice a chlastačky. 


Uvážíte-li tato fakta, pak asi pochopíte, jak strašně mě naštvalo zjištění, že v tento výroční rok, bude Betlémská kaple "oslavovat" Jana Husa festivalem Whisky - Whisky Life, tedy ožíráním se často zdarma nabízenými ukázkami na tomto, pro náš národ a církve tak významném místě. 


Mám proto slovo pro ty z ČVUT, kdo za to nesou odpovědnost:

"Ať vás Kristus vypráská z chrámu, jak je to na té fresce podle Jistebnického kancionálu uvnitř!"


No, uznejte přeci, sestry a bratři, nebylo by vlastně nakonec dokonce lepší, kdyby kaple vůbec nestála, než aby patřila ČVUT, kteréžto zástupci mají vkus řezníka a provádí takové znesvěcení tohoto místa? A je podle mne v takto významném případě zcela jedno, že kaple není oficiáleně vysvěcena.


Kéž by se tedy stal zázrak a kaple přešla do majetku například nějaké theologické fakulty UK, která by se snad nechovala tak hanebně a nebo někdo na ČVUT dostal špetku rozumu. 


Váš bratr Jan.